Czy wiesz jak funkcjonują nasze jelita?

Jelita to bardzo ważna część układu pokarmowego. To w nich zachodzą procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych ze spożytego jedzenia. Co więcej, jelita zasiedlone są przez blisko 2 kg bakterii, z których znaczna część uczestniczy w tworzeniu substancji energetycznych niezbędnych dla odżywiania nabłonka jelit i produkcji niektórych witamin. Bakterie jelitowe odgrywają również ważną rolę w tworzeniu lokalnej odpowiedzi immunologicznej. Od niedawna uważa się, że  skład mikrobiomu jelitowego może mieć również wpływ na napęd psychomotoryczny i nastrój człowieka.

Garść ciekawostek

W brzuchu dorosłej osoby mieści się od siedmiu do ośmiu metrów jelit. To zdecydowanie najdłuższy narząd w całym ciele człowieka. Ich średnica ma około dwa i pół centymetra. Szacuje się, że jelito może zamieszkiwać nawet 100 bilionów mikroorganizmów. To kilka razy więcej niż ilość komórek w organizmie człowieka. Gdyby policzyć łączną masę wszystkich bakterii znajdujących się w jelitach, wynosiłaby ona od 1 do 2 kilogramów.

Jelita dzięki swojej długości oraz szczególnej budowie błony śluzowej – pofałdowaniu oraz obecności kosmków jelitowych (maleńkich wypustek błony śluzowej posiadających własne naczynia krwionośne) – posiadają bardzo dużo powierzchnię kontaktu z treścią pokarmową. Niektóre szacunki zakładają, że może to być nawet 200 m2 – czyli powierzchnia większa niż kort tenisowy.

Mało osób wie, że neuroprzekaźniki takie jak dopamina czy serotonina są wytwarzane nie tylko w mózgu, ale również w jelitach. Serotonina, która w mózgu odpowiada za kontrolę nastroju, w przewodzie pokarmowym wytwarzana jest w blisko 20-krotnie większej ilości.

Co szkodzi jelitom?

Jelita to bardzo ważny narząd i warto dbać o ich zdrowie – dzięki nim nasz organizm dostaje niezbędną porcję składników odżywczych, bez których nie moglibyśmy żyć. To, co najbardziej zaburza funkcję jelit to: alkohol, stres, niektóre leki, szybkie spożywanie posiłków i jedzenie przetworzonej żywności. Kiedy jemy w pośpiechu, nie mamy wystarczającej ilości czasu na dokładne rozdrobnienie pokarmu oraz odpowiednio wczesne uruchomienie mechanizmów trawiennych, co może skutkować różnymi problemami trawiennymi oraz zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego. Dieta uboga w błonnik sprzyja zaparciom, te z kolei mogą powodować bolesne dolegliwości np. żylaki odbytu. Również częste przyjmowanie antybiotyków może przysparzać problemów związanych z zaburzeniem naturalnego składu mikrobioty jelitowej (dysbiozą), co objawia się biegunkami i bólem brzucha. Warto pamiętać o stosowaniu diety bogatej w składniki, które chronią nasz organizm przed wyjałowieniem i utratą pożytecznych bakterii.

Jak funkcjonują nasze jelita?

DEBU/100/03-2019

1. Postępy Hig Med. Dosw. (online), 2009; 653-667; Górska Sabina, Jarząb Anna, Gamian Andrzej: „Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy”

2. Folia Medica Lodziensia, 2014, 41/2:139-154; Stępień Agnieszka, Walecka-Kapica Ewa, Błońska Aleksandra, Klupińska Grażyna: „Rola tryptanu i serotoniny w patogenezie i leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego”

3. https://www.food-forum.pl/16-nieznanych-faktow-o-niezwyklym-ukladzie-trawienia/

Zobacz więcej

Jak się zdrowo odżywiać, czyli 10 zasad odżywiania

Dowiedz się więcej

Jak dbać o jelita, żołądek i cały układ pokarmowy

Dowiedz się więcej

Jelito drażliwe a objawy bólu pleców – zbieg okoliczności

Dowiedz się więcej
OK