Debutir - przy nadwrażliwości jelita (IBS) i zaburzeniach przewodu pokarmowego
Czym jest Debutir?
DEBUTIR zawiera sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu) w postaci mikrogranulatu o innowacyjnej formule.
Debutir wykonany jest w technologii mikrootoczkowania, która umożliwiła "schowanie" maślanu w lipidowej matrycy.
Metoda ta pozwoliła na zneutralizowanie jego właściwości smakowo - zapachowych oraz na stopniowe, powolne uwalnianie na całej długości przewodu pokarmowego.
Jest to jedna z możliwości podawania maślanu, pozwalająca na pełne wykorzystanie jego dobroczynnego działania na błonę śluzową jelita grubego.
Produkt Debutir został poddany ocenie w badaniu klinicznym.
na zespół jelita drażliwego
Jak działa kwas masłowy?
Kwas masłowy należy do grupy powszechnie występujących w jelicie grubym krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit, między innymi poprzez utrzymanie niskiego pH treści jelitowej oraz dostarczanie składników odżywczych. Grupa kwasów to odpowiednio:
- Należy do grupy tzw. SFCA (krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych)
- Jest substancją naturalnie produkowaną przez bakterie występujące w jelicie grubym
- Odgrywa istotne znaczenie w utrzymaniu prawidłowej struktury, integralności oraz funkcji jelita
- Szczególnie silny odżywczy (troficzny) efekt wywiera na błonę śluzową jelit – przyspiesza procesy gojenia i regeneracji nabłonka jelit
Kwas masłowy jest także podstawowym źródłem energii dla kolonocytów (komórki nabłonka jelita grubego).
Dla kogo?
Debutir zaleca się stosować do postępowania dietetycznego w:
Sposób użycia
Kapsułkę należy połknąć w całości (bez rozgryzania i rozsypywania zawartości), popijając letnią lub chłodną wodą.
Najlepiej przyjmować w trakcie posiłku.
1 kapsułka 2 razy dziennie,
rano i wieczorem
1 kapsułka dziennie,
najlepiej wieczorem